Tuckman: Model voor groepsontwikkeling en teambuilding

Een van de doelen van een Scrum Master is om van een groep individuen een presterend team te maken. De focus van een Scrum Master ligt daarbij op om continue de kwaliteit van de interacties tussen leden van het Scrum Team en haar omgeving te verbeteren. Als een Scrum Master hierin slaagt dan zal de waarde die geleverd worden door het Scrum Team toenemen. Dit is makkelijker gezegd dan gedaan.

Gelukkig heeft Bruce Tuckman de fases van groepsontwikkeling beschreven. Elke fases heeft zijn eigen kenmerken. Het is belangrijk voor een Scrum Master om te beseffen in welke fase het Scrum Team zich bevind. Je wilt namelijk een team zo snel mogelijk naar de performing fase helpen. In deze post zal niet ingegaan worden op de uitleg van de fases. Wel over de manier van visualiseren: Het model heeft twee assen namelijk:

  • Impact van de prestaties
  • Effectiviteit van het team

Dat kan over de volgende manier gevisualiseerd worden:

Robin van Gaalen heeft vandaag een prestentatie gegeven over teambuilding. Hiervoor gebruikte hij ook een Tuckman model, alleen hij gaf deze op een andere manier weer. Een team zal constant in de loop zitten Storming > Norming > Performing. Totdat het team het doel heeft behaald bijvoorbeeld na het behalen van de doelen. Je zal dan uit elkaar gaan en starten met een nieuw team voor nieuwe doelen. Hij is momenteel bezig met de voorbereiding voor het Nederlandse Waterpolo team mannen dat in 2020 in Tokyo mee zal doen aan de Olympische spelen.

Vragen over het Tuckman model:

  • Hoe kan een Scrum Master het Tuckman model gebruiken ?
  • Wat zijn de voordelen van het model ?
  • Wat zijn de (mogelijke) nadelen van het model ?
  • Hoe herken je in welke fase het team zit ?

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *